3x FINALE V MAROKU

Avtor: S.
Datum: 11.03.2018

V obmorskem mestu Agadir v Maroko je potekalo tekmovanje svetovne judo turneje – Grand Prix. Na tekmovanju je nastopalo 241 tekmovalcev in tekmovalk iz 38 držav. Od Bežigrajčanov je naš klub med moškimi zastopal Adrian Gomboc, pri ženskah pa sta nastopili Kaja Kajzer in Leški Andreja. Prav vsi trije udeleženci so bili daleč od »samo« udeležencev, saj so vsi trije nastopali v finalu.

Prvi tekmovalni dan sta na tatami stopila Adrian Gomboc do 66 kg in Kaja Kajzer do 57 kg.

Adrian Gomboc je blestel do 66 kg in na poti do zlata v prvi borbi premagal Kossekova iz Turkmenistana. V drugi borbi je z dobro taktično borbo izločil prvega nosilca na turnirju - Ukrajinca Zantarayo in se mu s tem tudi oddolžil za poraz v finalu evropskega prvenstva lansko leto. V četrtfinalu je ugnal Francoza Jeana ter v polfinalu Kazahstanca Zhaksybejova. V finalu se mu je nasproti postavil še en Kazahstanec in sicer Serikzhanov, katerega odpor je Adrian strl v zlati točki z učinkovitim wazarijem in tako osvojil zlato medaljo in se enkrat več potrdil da je pravi zmagovalec. To je za Adriana drugo zlato na tekmovanjih Grand Prix.

V kategoriji do 57 kg je nastopala mlada Kaja Kajzer in osvojila odlično srebrno medaljo. V prvi borbi je premagala Američanko Akiyamo, v drugi borbi predstavnico Hongkonga Leung katero je Kaja že premagala v Tunisu v začetku leta. V polfinalu je Kaji nasproti stala še favoritinja Roper iz Paname. Z njo je Kaja na zadnjem turnirju izgubila. Roper pa je za svojo bivšo državo - Nemčijo osvajala velike medalje, med drugim tudi bron na svetovnem prvenstvu. Kljub na papirju majhnim možnostim za zmago je Kaja uspela borbo pripeljati do zlate točke. V podaljšku je Kaja pokazala zakaj je pomembno na vsakem treningu dati vse od sebe in z wazarijem premagala nasprotnico. V finalu se je pomerila z Izraelko Nelson Levy. Kaja je po manjši napaki pristala v koncem prijemu nasprotnice. Kaja se ni predala in se rešila. Žal je nasprotnica zabeležila z končnim prijemom wazari, katerega Kaja do izteka časa ni uspela nadoknadit. To je bilo prvo finale na Grand Prixih za mlado Bežigrajčanko, skupno pa je zabeležila drugo medaljo na Grand Prixih.

Drugi dan tekmovanja je v kategoriji do 63 kg nastopila še Andreja Leški, ki je na tekmovanje vstopila kot prva nosilka. Spomnimo se kako je Andreja blestela z zlato medaljo na Grand Slamu v Dusseldorfu 14 dni nazaj. Kot prvi nosilki ji je žreb predvidel prosto prvo borbo in direkten nastop v četrtfinalu. Tam se je srečala z mlado in neugodno Francozinjo HORLAVILLE Yasmine. Andreja ni najbolje začela in si je pridobila v rednem delu dve kazni, nasprotnica eno in borba je šla v podaljšek. Tam je Andreja z levim kouchi garijem uspela zabeležiti wazari in tako napredovala v polfinale, kjer jo je pričakovala Izraelka  SHEMESH Inbal. Andreja je Izraelko rutinirano dvakrat spravila skoraj na hrbet in z dvema wazarijema in tako prišla v finale. V finalu ji je nasproti stala Avstralka HAECKER Katharina s katero se je Andreja prvič srečala na tekmovanju. Sta pa znanki z priprav. Andreja je v prvem delu borbe prejela eno kazen. Nato pa je 2x suvereno vrgla nasprotnico in z ippon letu 2018 dodala še eno zlato, poleg zlata iz GS Dusseldorfa 14 dni nazaj.

Naslednji turnir, kjer boste lahko spremljali naše šampione je Grand Slam Jekaterinburg (Rusija), ki bo potekalo od 17.-18. marca.

ČESTITKE ADRIANU, ANDREJI, KAJI IN TRENERJEMA ROKU DRAKŠIČU IN LUKI KURALTU!!!